Китай трябва да има доверие да разговаря със законно избраното правителство на Тайван. Това заяви новоизбраният президент Лай Чинг-те, цитиран от "Ройтерс".

Изказването си той направи при назначаването на своя нов екип за национална сигурност и дипломация.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия въпреки силните възражения на острова и през последните четири години засили военния и политическия натиск срещу Тайпе в опит да наложи териториалните си претенции.

Лай, който встъпва в длъжност на 20 май, е смятан от Пекин за опасен сепаратист. Той многократно е предлагал разговори с Китай, но предложението му е било отхвърляно.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника

Предизвикателството, пред което е изправен новият екип по национална сигурност, е безпрецедентно, като се има предвид засилването на авторитаризма и Китай, който непрекъснато се приближава, отбеляза Лай.

Той отново предложи да разговаря с Пекин.

"С голямо нетърпение очаквам Китай да има доверието да се ангажира със законно избраното правителство, определено от тайванския народ. Това е правилният начин за обмен между двете страни на Тайванския проток", подчерта Лай.

Пекин многократно е заявявал, че преговори са възможни само ако правителството на Тайван приеме, че и двете страни на Тайванския проток са част от "единен Китай" - принцип, който се отхвърля от Лай и президента Цай Инуън.

Тайван уверен, че Китай е твърде "залисан" с проблеми, за да обмисля инвазия

Тайван уверен, че Китай е твърде "залисан" с проблеми, за да обмисля инвазия

Пекин се опитвал да се намеси в изборите на острова