Тайванската армия е подготвена за всякакви ходове, които Китай може да предприеме по времето, когато новоизбраният президент Лай Чинг-те ще встъпи в длъжност на 20 май. Това каза заместник-министърът на отбраната По Хорнг-хуей, предаде "Ройтерс".

Китай, който гледа Тайван като на своя собствена територия, смята новия тайвански президент за опасен сепаратист. Неговите предложения за преговори бяха отхвърлени от китайските власти.

Лай, подобно на предишния президент Цай Инуън, отхвърли претенциите на Пекин за суверенитет. И двамата смятат, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Тайван призова Китай за доверие и разговори

Тайван призова Китай за доверие и разговори

Това бил правилният начин за обмен между двете страни на Тайванския проток

По Хорнг-хуей обясни, че преди и след 20 май армията ще спазва изискванията за бойна готовност и "ще следи за регионалния мир и стабилност".

Китайските военни дейности в и около Тайванския проток са дестабилизиращи за целия Индо-тихоокеански регион, коментира още зам.-министърът пред репортери в парламента.

През последните четири години китайската армия значително увеличи дейността си около Тайван, като например чрез редовни полети на военни самолети над средната линия на Тайванския проток, който преди това е служил като неофициална буферна зона.

В доклад от 8 май за китайските военни действия през последните 24 часа, министерството на отбраната на Тайван посочи, че шест китайски самолета са пресекли средната линия, като са преминали в район на запад от тайванските острови Пенгу, където се намира голяма военновъздушна база.

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Пекин призова Вашингтон да спре да продава оръжия на Тайпе

От Министерството на отбраната твърдят, че Китай, който също е организирал най-малко два "съвместни патрула за бойна готовност" близо до острова през последния месец, не признава съществуването на средната линия.

Специалисти по сигурността в Тайван са предупредили, че Китай може да покаже недоволството си от това, че Лай използва военните.

Припомняме, че на 2 май Министерството на отбраната на Тайван заяви, че са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица.

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван.

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Те налагат преоценка на американското военно планиране