Министерството на вътрешните работи на талибаните, които контролират Афганистан, съобщи, че японското посолство в Кабул е отворило отново.

Пресцентърът на талибанското вътрешно министерство съобщи в неделя вечерта, че изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Шираджуддин Хакани се е срещнал с японския посланик в Афганистан Окада Такеши.

"По време на срещата уважаемият Шираджуддин Хакани приветства откриването на японското посолство в Кабул и го определи като ефективна стъпка в укрепването на отношенията между двете страни. Изпълняващият длъжността министър увери в пълната сигурност на представителите и дейността на посолството", се казва в изявлението.

Двама руски дипломати загинаха при атентат в Кабул

Двама руски дипломати загинаха при атентат в Кабул

Има загинали и ранени и цивилни граждани

Беше съобщено, че Окада Такеши на свой ред е обещал, че Япония ще продължи да подкрепя и да си сътрудничи с афганистанците.

Миналия август талибаните превзеха Афганистан почти без бой. Бойците влязоха в Кабул на 15 август, а президентът Ашраф Гани и членовете на неговото правителство побързаха да избягат от страната. След като талибаните превземат Кабул, много посолства, включително и това на Япония, също напуснаха Афганистан.