Вътрешното министерство на Германия назначава дългогодишен държавен служител, който да ръководи Федералната служба за защита на конституцията (BfV), контраразузнаването на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявление министерството потвърди информациите, че Томас Халденванг ще замени отиващия си началник на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен.

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Заради намеса в политиката и скандално изказване…

Лявоцентристките социалдемократи, които са част от управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, настояха за отстраняването на Маасен от BfV през септември, след като той изглежда омаловажи насилието, извършено от крайната десница срещу мигранти в източния град Кемниц.

Халденванг се присъединява към вътрешното министерство през 1991 г., като се премества в BfV през 2009 г. Четири години по-късно става заместник на Маасен.

Зеехофер подава оставка като шеф на ХСС и вътрешен министър на Германия

Зеехофер подава оставка като шеф на ХСС и вътрешен министър на Германия

Сериозни промени в германската политика

Новината идва на фона на информациите, че вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер, който често се е сблъсквал с Меркел заради нейната политика към мигрантите, както и по други въпроси, планира да напусне поста си. Освен това се очаква Зеехофер да се оттегли като председател на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е сестринска партия на християндемократите на Меркел.

Зеехофер подкрепи Маасен, конфронтирайки се с Меркел и други министри от федералното правителство.