Ясно е вече кой е организирал взрива във влака „Невски експрес" в края на ноември 2009г.

Руските служби съобщават, че зад него стои престъпна група, начело със Саид Бурятски, чието родно име е Александър Тихомиров.

За това потвърди началникът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, който е информирал президента Дмитрий Медведев.

Припомняме ви, че вчера руските медии съобщиха за спецоперация в Ингушетия, при която беше убит идеологът на терористичното движение в Южна Русия.

При операцията са задържани още 10 члена на групировката, а 8 са били убити. Сред тях са братята Картоеви - Тухан, Ахмет, Махомед и Назир.

Бортников посочи, че по време на акцията са открити веществени доказателства, които имат пряка връзка с взривяването на влака през ноември миналата година.

На мястото, където е била разбита групата, са намерени взривни вещества, идентични с тези от "Невски експрес", както и документи, които доказват, че именно тя е организатор на взрива. Открити са и документи, доказващи, че се е подоготвял голям атентат с терористи-самоубийци (камикадзета) в Северен Кавказ в най-скоро време, вероятно още този месец.

Бортников допълни, че еднозначно е доказано, че е убит именно Бурятски.

Групировка на Бурятски е действала в района на Ингушетия и е отговорна за още 15 терористични нападения само за периода ноември 2009 - февруари 2010.

Той беше един от заподозрените за атаката в „Невски Експрес".

Бомбата, поставена под влака, избухна в нощта на 27 ноември 2009г. В резултата на взрива от релсите излязоха 4-те последни вагона на композицията, като това доведе до смъртта на 26 души. Около 90 бяха приети в болница, като сред тях има и тежко ранени.

Терористичната опасност в Северен Кавказ все още не е преодоляна.

Преди месеци руският държавен глава коментира, че ситуацията със сигурността в Северен Кавказ е нажежена преди всичко от вътрешни фактор. Тогава той призова службите да не се церемонят с терористите, след което последваха усилени антитерористични кампании в Ингушетия и Дагестан.