Премиерът на Япония Шиндзо Абе направи промени в правителството, като смени включително министрите на отбраната и икономиката, съобщава „Ройтерс”.

За нов министър на отбраната е назначена Томоми Инада, която наследява Ген Накатами. Досега тя беше председател на политическия съвет на управляващата Либералнодемократическа партия. 

Томоми Инада е втората жена, която оглавява японското военно ведомство след Юрико Койке, която в неделя пък беше избрана за губернатор на Токио. 

Назначаването на Инада обаче има опасност да разтревожи Китай и Южна Корея. Тя споделя целта на Абе за преразглеждане на пацифистката конституция на Япония, която някои консерватори разглеждат като унизителен символ на поражението на страната през Втората световна война. Томоми Инада редовно посещава военното гробище "Ясукуни" в Токио, което Китай и Южна Корея смятат за символ на милитаризма на Япония в миналото.  

Отношенията на Япония с Пекин и Сеул са се обтягали заради японската военна агресия преди и по време на Втората световна война.  

За министър на икономиката, търговията и промишлеността беше назначен Хирошиге Секо, който досега беше заместник главен секретар на Министерския съвет. Заменени бяха и ръководителите на министерствата на правосъдието, на възстановяването на Япония и на редица ведомства от второстепенно значение.