Украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред конференция на Съвета за сигурност на ООН, че страната му е станал жертва на агресия от страна на Русия, предаде Би Би Си.

„За тази агресия няма никакви причини и предпоставки. Абсолютно недопустимо е през 21 век каквито и да е конфликти да се решават с танкове, артилерия и изпращане на войски." - подчерта Яценюк.

Той коментира, че руската страна е нарушила редица двустранни и многостранни международни споразумения, подписани от Киев и Москва.

„Убедени сме, че никой не поставя под съмнение чл. 2 от устава на ООН, в който се казва, че всички членки на организацията трябва да се въздържат от заплаха или употреба на сила, както по  отношение на териториалната цялост, така и на политическата независимост на която и да е страна, а също и от други действия, несъвместими с целите на ООН." - мотивира се Яценюк, цитиран от агенция „Униан".

От своя страна постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин заяви, че Москва не смята да започва война с Украйна и обвини Киев, че разделя страната на две части.

Чуркин подкрепи решение сепаратистките власти в Крим за насрочения за 16 март референдум за статута на полуострова.

Вчера украинският парламент се обърна към ООН с призив в най-кратки срокове да разгледа ситуацията в Крим, предаде агенция „Униан".

В подкрепа на решението гласуваха 250 депутати от Върховната рада.

Заместник-председателят на групата на проевропейски ориентираната партия „Баткивщина" - Борис Тарасюк, зави на заседанието, че апелът на украинските депутати ще даде основание за  провеждането на специална сесия на Съвета за сигурност на ООН.

Според данни на сайта Цензор.НЕТ, руската страна е съсредоточила при границата с Украйна близо 100 хиляди военни, около 550 танка, 200 самолета, 140 бойни хеликоптера, 40 кораба и катери, над 2000 бронетранспортьора, както и друга военна техника.

Припомняме, западните страни значително втвърдиха тона си по отношение на Русия, като категорично настояват Москва да престане с опитите за анексиране на Крим.

Вчера Яценюк беше приет в Белия дом от американския президент Барак Обама, който отново  отправи недвусмислено послание към руския си колега Владимир Путин, че е застрашен със санкции, ако не се изтегли от Украйна.

Същевременно в интернет плафтормата Avaaz са публикувани 2 граждански петиции, едната от които е до ООН с искане Русия да изведе войските си от Украйна. Другата е адресирана до ПАСЕ с призив  Русия да бъде изключена от Съвета на Европа.