Йордански граничен патрул е влязъл в престрелка с четирима въоръжени мъже на границата със Сирия, съобщи в понеделник източник от военното министерство на страната, цитиран от „Ал Арабия".

Той добави, че мъжете са били ранени при стрелбата, след което са били хоспитализирани. Други трима пък сами са се предали на граничните власти след стрелбата.

Всичките задържани притежават йордански паспорти и са членове на Сирийската свободна армия, която се бори за свалянето на режима в Дамаск и регулярно прави опити да дестабилизира съседните Ирак, Ливан и Турция.

Припомняме, че преди по-малко от две седмици израелски войници застреляха двама въоръжени мъже, за които се предполага, че са част от сирийските бунтовници. Те бяха убити при опит  да поставят взривно устройство в обект по границата със Сирия в района на Голанските възвишения.

Стотици йордански джихадисти се бият в Сирия, а властите в страната неколкократно отправиха обвинения към колегите си в Аман, че не правят нищо, за да предотвратят прехвърлянето на ислямистите на сирийска територия. От своя страна крал Абдулла II неколкократно отхвърли твърденията, че това е следствие от целенасочена държавна политика.

В събота се навършиха три години от войната в Сирия, която започна на 15 март 2011 г., довеждайки до смъртта на повече от 100 хил. души. До средата на тази година се очаква броят на бежанците, които напуснаха границите на страната в търсене на спасение от боевете, да прехвърли 2,5 млн. души. Около 500 хил. от тях вече се намират на йорданска земя.