Най-голямата платформа за видеосподеляне YouTube въведе ограничения на достъпа до филма на Андрей Кондрашов "Крим. Пътят към родината", определяйки го като "неприемлив" или "обиден за някои аудитории". Съответната маркировка е показана на корицата на филма, публикуван в YouTube канала на руската държавна телевизия "Россия-24".

"Следното съдържание е определено от общността на YouTube като неприемливо или обидно за определени аудитории", се посочва в предупреждението към потребителите.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник

Авторът на филма "Крим. Пътят към родината", първият заместник генерален директор на Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК), журналистът Андрей Кондрашов заяви в ефира на руската държавна телевизия "Россия-24", че в деня на годишнината от "обединението" на Крим и Севастопол с Русия, броят на гледанията на филма се увеличавал, гледал се и в училищата и други образователни институции.

"Не желаейки истината да бъде видяна от възможно най-много хора, YouTube по обичайния си начин ограничава правото на достъп до информация за руски граждани", добави журналистът.

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна

Коментирайки подобна ситуация с филма "Беслан" на Александър Рогаткин, Кондрашов увери, че филмът напълно повтарял кадрите, публикувани вече от шест телевизионни компании, главно западни, които имат противоположна на руската гледна точка за събитията в Беслан.

"Защо не блокират тези филми? Все още не сме получили отговор. Това е просто бетонна стена, която може да бъде прорязана само от съдилищата и руското законодателство, глоби", настоя първият заместник-началник на ВГТРК.

През септември 2020 г. "Роскомнадзор" обяви ограничения за разпространението от администрацията на YouTube на руския филм "Беслан: Филм на Александър Рогаткин" (излъчен по руската държавна телевизия "Россия-1"), отбелязвайки, че "това видео може да е неприемливо за някои потребители".

Премиерата на филма "Крим. Пътят към родината" се състоя по телевизия "Россия-1" на 15 март 2015 г. Според TNS Gallup Media той е привлякъл 39,6% от руснаците над 18 години, които са гледали телевизия в неделя вечерта. 

Русия коментира позицията на Турция по отношение на Крим

Русия коментира позицията на Турция по отношение на Крим

Позицията на Анкара не засягала отношенията между двете страни