Южна Африка обмисля възможностите си относно заповедта за арест на Международния наказателен съд за Владимир Путин, ако руският президент приеме отправената му покана за срещата на върха на БРИКС през август, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителствен служител.

Африканската страна е член на МНС и теоретично ще трябва да арестува Путин съгласно заповедта, издадена от съда през март по обвинение във военно престъпление за насилствено депортиране на деца от окупираната от Русия територия в Украйна. Москва отрича обвиненията.

Още на 25 януари обаче Южна Африка вече беше поканила Путин на срещата на лидерите на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, която ще се проведе 22-24 август в Йоханесбург.

"Няма твърдо решение", заяви Зейн Дангор, генерален директор на отдела за международни отношения. Той посочи, че служителите, отговарящи за въпроса, скоро ще проведат среща, за да обсъдят доклад с възможните варианти.

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Страната няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили

Една от опциите, която набира популярност сред южноафриканските служители, е да се поиска от предишния председател на групата Китай да бъде домакин на срещата на върха, разкри високопоставен правителствен служител, пожелал анонимност.

Запитан дали Путин ще присъства на срещата, във вторник Кремъл отвърна, че Русия ще вземе участие на "подходящото ниво".

Бившият президент Табо Мбеки, чиито възгледи за международните отношения имат голямо влияние сред правителствените служители, заяви в интервю от 25 май, че е малко вероятно срещата на върха да се проведе в Южна Африка.

"Поради нашите законови задължения трябва да арестуваме президента Путин, но не можем да го направим", отбеляза той.

Южна Африка търси начини да избегне ареста на Владимир Путин

Южна Африка търси начини да избегне ареста на Владимир Путин

Той може да пристигне там за срещата на БРИКС

Заместник-министър Обед Бапела посочи във вторник, че Южна Африка планира да приеме законодателство, което ще даде на Претория възможност да реши дали да арестува, или не лидери, издирвани от МНС.

Според служител от министерството на правосъдието има достатъчно време такъв закон да бъде одобрен от парламента преди срещата на върха.

В понеделник Южна Африка издаде дипломатически имунитет на всички лидери, присъстващи на срещата на външните министри от БРИКС в Кейптаун тази седмица. Отделът за международни отношения обаче уточни, че това е стандартна процедура за всички международни конференции в Южна Африка.

"Тези имунитети не отменят заповед, която може да е била издадена от който и да е международен трибунал срещу всеки участник в конференцията", посочи говорителят на отдела Клейсън Мониела.

Южна Африка вече е заявявала намерение да се оттегли от МНС след протести срещу неуспеха да арестува бившия президент на Судан Омар ал-Башир, издирван по обвинения в геноцид, по време на участието му на среща на върха на Африканския съюз в Йоханесбург през 2015 г.

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

Очакваше се руският лидер да посети страната през август за среща на БРИКС