Южна Африка е наясно със своето законово задължение. Това заяви говорител на президента Сирил Рамафоса по повод предложеното посещение на руския президент Владимир Путин, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му, съобщава "Ройтерс".

Очакваше се руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС.

"Ние, като правителство, сме наясно с нашето законово задължение. Въпреки това между настоящия момент и срещата на върха ще продължим да работим с различни заинтересовани страни", посочи говорителят Винсент Магвеня.

Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Русия не сътрудничи на организацията

Въпреки че няма официално потвърждение за посещението на Путин, се очаква той да присъства на 15-ата среща на върха на БРИКС, както направи през 2013 г.

Такава визита обаче би поставила правителството на Рамафоса, което така и не осъди руската инвазия в Украйна, в несигурна позиция след заповедта за арест, издадена от съда в Хага.

"Отбелязваме новината относно заповедта за арест, която МНС е издал. Остава ангажимент и силно желание от страна на Южна Африка конфликтът в Украйна да бъде решен по мирен път, чрез преговори", подчерта Магвеня.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд