Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпрос дали след издаването на заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС) за руския държавен глава, Владимир Путин ще се страхува да пътува до някои държави.

Запитан дали сега Путин ще се страхува да пътува до държави, които признават МНС, Песков заяви, че няма какво да добави по темата и завърши върпоса с "Това е всичко, което можем да кажем".

По повод самата заповед за арест, той заяви, че "самата формулировка на въпроса е неприемлива. Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд и следователно всякакви решения от този вид са нищожни за Русия от гледна точка на закона."

Много се спекулираше дали и кога МНС ще посочи заподозрените. Но малцина очакваха прокурорът да посочи върха.

Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Русия не сътрудничи на организацията

Human Rights Watch (HRW) отбелязва, че заповедта "изпраща ясно послание".

Но заповедта може да превърне руския президент в международен парий и ще затрудни пътуването му, особено в някоя държава, която е член на МНС: държавите членки на МНС са длъжни да арестуват всеки, който е обвинен и издирван от съда.

Припомняме, че по-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение в Русия и всякакви заповеди за арест са нищожни и невалидни. 

"Това е само началото": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

"Това е само началото": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

Според Киев решението на МНС е "историческо"

Украйна очаквано приветства решението. "Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин в социалните мрежи.

Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право, подчерта той и допълни: "Световните лидери ще се замислят, преди да му стиснат ръката или да седнат на масата за преговори с него".

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак пък посочи, че този ход е "само началото".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също приветства новината.

"Колелото на правосъдието се върти. Приветствам решението на МНС", заяви той и допълни, че "международните престъпници ще бъдат държани отговорни за кражбата на деца и за други международни престъпления".

От своя страна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отбеляза, че решението е "ясен сигнал към руските елити какво ще се случи с тях и защо няма да бъде "както преди".

Базираният в Хага МНС съобщи, че е издал заповед за задържането и на Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата при руския президент.

Русия обаче не е член на Международния наказателен съд и не е ясно как институцията възнамерява да изпълни заповедта.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна