Бившият военен командир на босненските сърби ген. Ратко Младич е бил подпомаган от югославската армия, докато се е укривал в сръбската столица Белград.

Това става ясно от класифициран документ на сръбската държава, който е предоставен на Балканската мрежа за разследваща журналистика в силно редактиран вид.

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Уточнява се, че в обвинението на неговите помагачи, които бяха оправдани за укриването на Младич през август от сръбски съд, се посочва, че Йован Джого, който е полковник от запаса на босненската сръбска армия, е заподозрян, че е откарал Младич в поделение на югославската армия в Белград през юни 2002 г., след което генералът е бил преместен в частния апартамент на друг обвиняем, като е било използвано военно превозно средство.

Прокуратурата твърди в обвинението, че Младич е сменял апартаменти няколко пъти между 2002 и 2006 г., но не споменава твърденията, че е отсядал във военни казарми в белградското предградие "Топчидер" по същото време, когато двама млади войници са били убити там през 2004 г., съобщава Балканската мрежа за разследваща журналистика, като се уточнява, че двамата убити войници са били Драган Яковлевич и Дражен Милованович.

Патриархът на Сърбия: Присъдата на Младич е работа на дявола

Патриархът на Сърбия: Присъдата на Младич е работа на дявола

Могъщите световни сили вършат работата на дявола, докато ние страдаме от последствията

Досега никое от разследванията не е установило кой е убил двамата войници, нито е станало известно дали смъртта им е свързана с тогавашния беглец от международното правосъдие Ратко Младич.

Разследващата мрежа за първи път е поискала документа в края на септември тази година, но "искането беше отхвърлено от прокуратурата, защото документът е класифициран като поверителен".