Върховната рада не утвърди лидера на БЮТ Юлия Тимошенко за поста министър-председател. На Тимошенко не й достигна един глас.

Въпреки че, вчера украинският президент Юшченко събра при себе си лидерите на доминиращите партии в парламента, необходимото мнозинство не бе събрано.

По информация на украинските агенции депутатите от Върховната рада са гласували два пъти.

На първото гласуване за кандидатурата на Тимошенко са гласували 225 парламентаристи.

Председателят на събранието Арсений Яценюк поиска второ гласуване с аргумент, че една от депутатските карти не е била отчетена по технически причини.  

При второто гласуване броят на гласовете се е оказал пак същият, а за утвърждаване на кандидатурата са необходими 226 гласа.

В „оранжевата" коалиция, която бе направена в украинския парламент след последните парламентарни избори, които бяха предсрочни, влизат 227 депутата.

Вчера Вячеслав Кириленко, лидер на фракцията „Наша Украйна - Народна самоотбрана", която е в коалиция с Блока на Юлия Тимошенко, каза, че за кандидатурата й ще гласуват всички оранжеви депутати.

В същото време представител на Партията на регионите, оглавявана от Виктор Янукович, заяви, че депутатите от неговата фракция няма да подкрепят кандидатурата на Тимошенко.

В обръщението си към депутатите преди гласуването на кандидатурата за премиер и правителство, президентът Виктор Юшченко предложи и своите фаворити за министър на външните работи и на отбраната. Президентът предложи Юрий Ехануров за военен министър. Ехануров заемаше поста министър-председател от септември 2005 до август 2006.

За външен министър Юшченко предложи Владимир Огризко, бивш заместник-министър в същото ведомство.
След второто гласуване Върховната рада на Украйна излезе в почивка.