Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че страните са готови за Брекзит без сделка, но няма какво да спечелят, съобщава "Спутник".

Той коментира, че ЕС никога няма да изгони държава-членка. Според него, ЕС 27 все пак трябва да имат право да се срещат без Обединеното кралство, докато е държава-членка.

В резултат на извънредното заседание на Европейския съвет, което се състоя на 10 април, Лондон получи гъвкаво продължение за Брекзит до 31 октомври.

Обединеното кралство бе задължено да проведе избори в ЕС през май, ако не напусне дотогава, или да се оттегли без сделка на 1 юни.

"Брекзит няма да бъде краят на ЕС. Искам да ви напомня, че когато беше създадена Еврогрупата (Министерски съвет на страните от еврозоната), Дания, Швеция и Обединеното кралство отказаха да участват в този съюз. Присъстваха само тези, които се интересуваха, и този принцип работи перфектно", обяснява Юнкер.

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Компромисът между управляващи консерватори и опозиционни лейбъристи

Европейският съвет предостави "гъвкаво" удължаване на срока по член 50 на Обединеното кралство, заяви председателят на ЕК Доналд Туск в Страсбург, като призова Лондон да използва допълнителното време за Брезкит по "най-добрия начин", съобщава "Ройтерс".

Той подчертава, че възобновяването на сделката за Брекзит не е възможно и че само членовете на ЕС могат да направят промени в политическата декларация.

Туск призовава ЕП да не третира Великобритания като втора класа, като посочва, че британските членове на парламента ще запазят всичките си права и задължения.

Германският външен министър Хайко Маас коментира, че на Обединеното кралство не трябва да се дават повече отсрочки след октомври.

ЕС не се страхувал от Брекзит без споразумение

ЕС не се страхувал от Брекзит без споразумение

Меркел настоя Великобритания да получи достатъчно време