Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде тласък на надеждите на Хърватия да се присъедини към Шенгенската зона "отворената граница" на ЕС, както и в чакалнята за приемане на еврото, съобщава "Ройтерс".

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г., но за да се присъедини към Шенгенското пространство, трябва да убеди Брюксел, че е в състояние ефективно да управлява външните граници на блока, особено чувствителен въпрос след кризата с мигрантите в Европа през 2015 г.

"Бих искал Европейската комисия да даде препоръка преди края на нашия мандат за присъединяването на Хърватия към шенгенската зона", заяви Юнкер пред репортери след разговори с хърватския министър-председател Андрей Пленкович.

Настоящият мандат на Комисията изтича през октомври. След като се даде препоръка, страните-членки на Европейския съюз обикновено я одобряват, което означава, че Хърватия може да се присъедини към Шенгенското пространство още през следващата година.

Пленкович каза, че очаква от Комисията, изпълнителната власт на ЕС, да потвърди през есента, че Хърватия отговаря на всички технически критерии за присъединяване към Шенген.

Членството в Шенген води до по-тясна политическа и икономическа интеграция с останалата част от ЕС, премахвайки закъсненията в движението на хора и стоки.

Шенгенската зона включва 22 от 28-те държави-членки на ЕС, както и четири държави извън ЕС - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн. Както и Хърватия, другите членове на ЕС, които не са в Шенген, са Великобритания, Ирландия, България, Румъния и Кипър.

Юнкер обясни и че Комисията ще подкрепи кандидатурата на Хърватия да се присъедини към Европейския механизъм (ERM-2) - две години в чакалнята за евро, когато една страна трябва да докаже стабилността на своята валута.

"Вярвам, че Хърватия е готова да се присъедини към ERM-2", каза Юнкер. Неговата оферта ще бъде оценена от Европейската централна банка. Хърватия се надява да се присъедини към Шенгенското пространство и ERM-2 през 2020 г.

ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск

ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск

Компетентни и политически необременени лидери трябва да управляват интереси на отделни държави в един дълбоко разделен съюз