Борис Джонсън каза "толкова много лъжи" по време на кампанията за референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз. Това обяви отиващия си председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В интервю за германското списание "Шпигел" Юнкер изрази съжаление, че не се е противопоставил на твърденията на кампанията за излизане от ЕС през 2016 г. Комисията реши да не се включва по съвет на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, който се опасяваше, че намесите от Брюксел биха предизвикали обратна реакция.

Юнкер заяви, че това е било голяма грешка, добавяйки: "Толкова много лъжи бяха казани, включително от сегашния (британски) премиер Борис Джонсън, че трябва да има глас, който да им противодейства."

Юнкер също така хвърлил вината за резултата от референдума през 2016 г. върху британските политици, които подкрепят ЕС, по-специално "моят приятел" Тони Блеър. Той казал, че британците, включително бившият лидер на Лейбъристката партия, винаги са гледали на ЕС като на икономически проект и са бягали от политическия съюз. "Ако се придържате към този разказ в продължение на повече от 40 години, не трябва да е изненада, когато хората са си го припомнили по време на референдума", коментирал Юнкер.

Люксембургският политик-ветеран, който стана председател на комисията през 2014 г., изтъкна, че е бил скептичен на референдума да спечели опцията за оставане в Общността. Юнкер твърди, че е казал на Камерън през 2014 г.: "Ще го загубиш."

Юнкер подчертал, че е станал "идеологическа мишена за привържениците на Брекзит" и добави, че било важно европейците да не остават с "фалшивото впечатление", че ЕС е на път да стане единна държава: "Дори силно ентусиазирани европейци са против нашия съюз да стане място, където се смесват различни социални, расови и др. групи."

Хитър политически играч, който е в политиката в продължение на четири десетилетия, Юнкер също така разкрил как се е справил с американския президент Доналд Тръмп, като каза, че един от неговите "малки трикове" бил да използва само американска статистика за търговията, така че президентът да не може да ги оспорва.

Юнкер също така описал как се е опитал да обясни на Тръмп, че Брюксел има единствената компетентност да сключва търговски споразумения от името на 28-те страни членки. Той каза, че Ангела Меркел и други лидери на ЕС, с които Тръмп е разговарял, са важни, но са "грешните хора", с които да се говори за търговията. "Това го впечатли", отбелязал Юнкер.

Председателят на Европейската комисия коментирал още, че "глупавият национализъм" оставал заплаха за ЕС, особено когато установените партии се опитват да имитират популисти. Юнкер, който е член на дясноцентристката Европейска народна партия, не е посочил дали смята, че политическата му група е била прекалено мека към колеги, които нарушават върховенството на закона, като например унгарският премиер Виктор Орбан.