Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи ново предупреждение към британския премиер Тереза Мей, че трябва да има споразумение за ирландската граница, ако иска сделка за Брекзит. 

Въпреки отхвърлянето на основни елементи от проекта за Брекзит на Тереза Мей по време на неформалната среща на върха на ЕС в Залцбург през миналия месец, Юнкер настоя, че ЕС все още иска споразумение

В изказване обаче пред депутатите от Европейския парламент в Страсбург преди следващата среща на върха на ЕС в Брюксел на 18 октомври, Юнкер подчерта, че ЕС няма да прави компромиси по основни принципи

Бивш министър за Брекзит оцени на 80-90% шанса да се стигне до сделка с ЕС

Бивш министър за Брекзит оцени на 80-90% шанса да се стигне до сделка с ЕС

Сделката ще се отличава от тази, за която сега настояват от кабинета на министрите

По думите на шефа на ЕК, Европейският съюз иска да сключи споразумение с Обединеното кралство и "онези, които смятат, че без сключване на споразумение ще бъде по-добро решение, не са наясно с трудностите, които подобен сценарий би означавал", съобщава "Политико".

Юнкер обеща да смекчи напрежението, седмици след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск и най-влиятелните лидери на страните членки на ЕС - германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, отхвърлиха по-голямата част от плана на британския премиер Тереза Мей за отношенията след Брекзит на срещата в Залцбург.

"Когато става въпрос за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, ние се придържаме към възгледа, който изразихме толкова много пъти: Ирландия е на първо място", коментира Юнкер.

По време на дебата по подготовката на следващата среща на върха на ЕС на 18 октомври, евродепутатите реагираха остро на коментарите на външния министър на Великобритания Джереми Хънт, който обвини лидерите на ЕС, че се опитват да превърнат Общността в затвор и оприличи техните действия на репресиите, извършвани по времето на СССР.

ЕС бил затвор ала СССР

ЕС бил затвор ала СССР

Консерваторите търсят единство

Имайки предвид консерваторите на Тереза Мей, преговарящият за Брекзит от страна на Европейския парламент Ги Верхофстад обеща, че ЕС няма да "потъпква нашия проект за спасяването на партия, която е дълбоко разделена" и "очевидно не е в състояние да намери обща позиция за излизане от бъркотията около Брекзит".

Той също така атакува бившия британски външен министър Борис Джонсън, определяйки плана му да построи мост към Северна Ирландия "налудничав" и се пошегува, че Джонсън "е по-известен с изгарянето на мостове".

От своя страна лидерът на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Удо Булман разкритикува остро "безотговорното държавно ръководство в Обединеното кралство".

Дори председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предприе рядка намеса в разискването, отбелязвайки, че "има различия между Съветския съюз, който причини милиони жертви", и ЕС.