Правителството на Тереза Мей има 80-90% вероятност да сключи сделка с Брюксел по условията за "развода" между Великобритания и ЕС. Тази оценка представи в неделя в интервю по телевизия "Скай нюз" бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис.

"Смятам, че ще има сделка. Вероятността за нея оценявам на 80-90%", заяви политикът, участвал в работата на откритата в неделя в Бирмингам ежегодна конференция на управляващата Консервативна партия.

Джереми Хънт: Русия е заинтересована от провал на преговорите за Брекзит

Джереми Хънт: Русия е заинтересована от провал на преговорите за Брекзит

За британския външен министър Русия се движи в неправилна посока

Заедно с това, по мнението на Дейвис, резултатът от сделката ще се отличава от тази, за която сега настояват от кабинета на министрите и ще напомня на споразумение за свободна търговия с ЕС, което не съответства с очакванията на избирателите.

Бившият министър, който напусна поста си през юли заради несъгласие с правителствените планове на Брекзит, представени в извънградската премиерска резиденция Чекерс, изрази увереност в това, че следването на този план ще струва на консерваторите гласовете на следващите избори в парламента на страната.
Той също заяви, че не очаква провеждане на извънредни избори, чиято инициатива може да дойде от противниците на Мей в редовете на торите, да поставят на гласуване въпроса за доверието към премиера. При това самият Дейвис призна, че в този случай ще подкрепи премиера.

Борис Джонсън призова Мей да се откаже от плана си за Брекзит

Борис Джонсън призова Мей да се откаже от плана си за Брекзит

Джонсън се опитва да привлече внимание преди конференцията на Консервативната партия

От своя страна Тереза Мей в интервю на програмата "Шоуто Ендрю Мара" на BBC призова всички членове на Консервативната партия да работят за достигане на най-добрия от възможните варианти на Брекзит за Обединеното Кралство.

Тя добави и това че както преди "иска да постигне сделка с Евросъюза, за да избегне сценария като независим хаотичен Брекзит".

Официалните преговори между Лондон и Брюксел по условията на които Великобритания излиза от ЕС започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица.

ЕС изчаква до ноември преди да започне пълна подготовка за Брекзит без сделка

ЕС изчаква до ноември преди да започне пълна подготовка за Брекзит без сделка

Ако преговорите с Великобритания се провалят, ще започнем по-открита работа

Година преди това на референдум по въпроса във Великобритания с резултати 51,9% против 48,1% спечелиха противниците на евроинтеграцията. Ако страната може да достигне финална сделка, то тя трябва да бъде одобрена от Европарламента и Уестминстър.

Формално Брекзит ще стане на 29 март 2019 г. (британско време в полунощ на 29 срещу 30 март средноевропейско време), след като, според плана трябва да настъпи прехоен период, който да продължи до края на 2020 г.

Брекзит без споразумение – „национална катастрофа”, предупреди Корбин и поиска избори

Брекзит без споразумение – „национална катастрофа”, предупреди Корбин и поиска избори

Лейбъристите ще признаят Палестина за държава

На 21 септември в резултат на срещата на върха на ЕС в Залцбург премиерът на Великобритания Тереза Мей констатира, че дискусиите, планирани да приключат през ноември, са застинали. Ако ЕС отказва да приеме британското предложение, как тогава Лондон да приеме вариантите, предложени от Брюксел.