Брекзит без сделка би било "национална катастрофа".

Това предупреди лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин по време на ежегодна конференция на партията, цитиран от "Гардиън".

ЕС засили подготовката за Брекзит без споразумение

ЕС засили подготовката за Брекзит без споразумение

Това пише британското издание "Гардиън"

Корбин призова за провеждане на предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят договореното от премиера Тереза Мей с Брюксел за Брекзит.

Шефът на лейбъристите уточни, че ще гласуват против плана на Мей от "Чекърс", ако оформя основата на финалното споразумение с Брюксел за напускане на ЕС. Според него премиерът трябва да свика нови избори, ако не успее да прокара сделката в парламента.

Корбин обяви позицията на партията в края на едночасово обръщение, по време на което той обеща партията да води "непреклонна кампания срещу антисемитизма и расизма във всичките им форми". Той обвини торите в двуличие по отношение на расизма и антисемитизма.

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит, но предпочита нови избори

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит, но предпочита нови избори

Управляващите вече отхвърлиха такава вероятност

"Лейбъристите ще гласуват против плана от "Чекърс" и каквото е останало от него, и ще се противопоставят на напускането на ЕС без споразумение", закани се той пред делегатите в Ливърпул.

Напускането на ЕС без споразумение би било "национална катастрофа" и "ако парламентът отхвърли споразумение на торите или правителството изобщо не успее да сключи споразумение, ние всички ще настояваме за парламентарни избори", продължи той.

Снимка 380338

Източник: ЕПА

Корбин индиректно спомена възможността за провеждане на втори референдум - въпросът доминира на конференцията, отбелязвайки, че ако не е възможно да се организират парламентарни избори, "всички варианти остават на масата".

По думите му Мей предлага на Великобритания избор между "без споразумение и лошо споразумение" за Брекзит. Според него торите искат да използват Брекзит, за да наложат "шокова доктрина на свободния пазар" в Обединеното кралство.

Председателят на Лейбъристката партия заяви, че Мей е лично отговорна за "мръсната, цинична" имиграционна политика на страната.

Речта на Корбин съдържа няколко нови политически обещания. Той обеща зелена енергийна политика, която ще доведе до откриване на нови 400 000 работни места до 2030 г. Според него климатичните промени са "най-голямата заплаха за човечеството".

Снимка 380336

Източник: ЕПА

Той коментира и външнополитически теми. По думите му доказателствата "сега ясно сочат руската държава", че е отговорна за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Лейбъристът обвини президента на САЩ Доналд Тръмп, че обръща гръб на международното право.

След като президентът Тръмп извади САЩ от Парижкото споразумение, опита се да отмени иранското ядрено споразумение, премести американското посолство в Йерусалим и предприе агресивен национализъм и търговски политики, той обръща гръб на международното сътрудничество и дори на международното право, предупреди Корбин.

Лидерът на лейбъристите също обвини британското правителство, че си затваря очите за военните престъпления на Саудитска Арабия.

Корбин съобщи, че лейбъристите ще признаят Палестина за държава, когато поемат управлението на страната.