Европейският съюз засили подготовката за Брекзит без споразумение. В европейските столици се увеличиха опасенията, че Великобритания и ЕС могат да се разделят без споразумение, след като лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин ще призове депутатите си да гласуват против всяко споразумение с Брюксел.

Франция заклейми "самоубийствения" план за Брекзит на Тереза Мей

Франция заклейми "самоубийствения" план за Брекзит на Тереза Мей

Предложенията ѝ можели да нанесат смъртоносен удар на Европа

Това пише британското издание "Гардиън", позовавайки се на изтекъл в публичното пространство документ.

Целта на лейбъристите е да отхвърлят договореното от премиера Тереза Мей споразумение, за да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Това провокира бързи действия в Брюксел, където плановете на партията се разглеждат като един от съществените рискове за преговорите.

Малко след речта на Корбин на ежегодната конференция на Лейбъристката партия, един от високопоставените представители на Европейската комисия ще запознае посланиците на ЕС с извънредните планове в случай, че преговорите за Брекзит се провалят или парламентът на Обединеното кралство не успее да ратифицира договореностите.

Великобритания става про-бизнес настроена след Брекзит, уверена е Тереза Мей

Великобритания става про-бизнес настроена след Брекзит, уверена е Тереза Мей

След развода страната щяла да стане много привлекателна за чужди инвестиции

Документът, разпространен сред посланиците в Брюксел преди днешната среща, предупреждава за перспективата лейбъристите да се съюзът с разбунтували се депутати от Консервативната партия, за да отхвърлят всяко споразумение.

В документа се отбелязва, че "подготвителната работа трябва да бъде ускорена през следващите месеци на национално ниво и на ниво ЕС, тъй като остава несигурен резултатът от преговорите и ратифицирането на евентуално споразумение".

Работниците от ЕС във Великобритания губят привилегиите си след Брекзит

Работниците от ЕС във Великобритания губят привилегиите си след Брекзит

Ще гледат уменията, а не националността на работниците

Корбин потвърди, че ако не бъде сключено споразумение с Брюксел, което да осигури "същите ползи" като членство в единния пазар и митническия съюз, лейбъристите ще гласуват против, за да върнат правителството на масата за преговори.

Лидерът на лейбъристите ще се срещне с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние в Брюксел в четвъртък. Той ще му обясни позицията си за Брекзит.

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит, но предпочита нови избори

Корбин подкрепя втори референдум за Брекзит, но предпочита нови избори

Управляващите вече отхвърлиха такава вероятност

Според документа вероятността от Брекзит без сделка също е подбудила страните членки на ЕС да прескочат лидера на Европейската комисия и да отстояват правата си за вземане на "политически избор" при потенциални мини споразумения с Лондон, за да се избегне най-лошото, включително приземяване на полетите между Острова и ЕС.