Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер отхвърли като неприемлив проекта на британския премиер Тереза Мей за отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит, изтъквайки, че нейните предложения могат да нанесат смъртоносен удар на Европа.

Коментарите на френският финансов министър дойдоха дни след срещата на върха на ЕС в Залцбург, където европейските лидери отказаха да приемат предложенията за Брекзит на Тереза Мей, определяйки ги като неприложими.

"Ако се поддадем на концепцията, че можем да излезем от Европейския съюз и да запазим всички предимства на единния пазар, тогава това е краят на Европа. Съжалявам, че ще го кажа в прав текст, но това, което е по-важно за нас от бъдещето на Великобритания, е бъдещето на Европа и затова няма да вземем решение, което да отслаби бъдещето на ЕС", подчерта той.

Работниците от ЕС във Великобритания губят привилегиите си след Брекзит

Работниците от ЕС във Великобритания губят привилегиите си след Брекзит

Ще гледат уменията, а не националността на работниците

Льо Мер е изтъкнал, че предложението на британския премиер, което се фокусира върху зона за свободна търговия между Лондон и Брюксел за стоки, пресича "червените линии" на Франция.

"Нуждаем се от всеобхватно споразумение, не само такова за стоки. Всички решения, които дават на европейските граждани внушението, че те могат да излязат от Европейския съюз и да запазят всички предимства на Европейския съюз, биха били самоубийствени. Така че не ги взимаме", коментира още Бруно льо Мер.

Независимо от това министърът се съгласи, че планът на британското правителство за Брекзит бил "ход в правилната посока" и приветства "куража" на Мей.

Няма да капитулираме на преговорите за Брекзит, обяви Лондон

Няма да капитулираме на преговорите за Брекзит, обяви Лондон

Лондон призова ЕС сериозно да се ангажира с Брекзит

Коментарите на френския финансов министър повтарят изявленията на френския президент Еманюел Макрон по време на срещата на ЕС в Залцбург през миналата седмица, където европейските лидери заявиха на Тереза Мей, че нейният план за Брекзит "няма да работи" и ѝ дадоха 4 седмици, за да спаси преговорите по развода между ЕС и Обединеното кралство.

Макрон посочи, че планът на Мей не е приемлив, защото подкопава единния пазар, като подчерта, че излизането на Обединеното кралство не може да стане без плащането на цена или без последствия.