Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че Турция е виновна за провалянето на преговорите за присъединяване към ЕС и предупреди, че Анкара бързо се оттегля от Европа, съобщава АФП.

"Турция се оттегля от Европа с огромни крачки", каза Юнкер на годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел, заявявайки, че зависи от президента Реджеп Тайип Ердоган официално да сложи край на усилията на Турция да се присъедини към ЕС.

Юнкер иска продължаване на преговорите по присъединяване на Турция

Юнкер иска продължаване на преговорите по присъединяване на Турция

Недоумява и скорошните промените в Белия дом, счита европейските институции за по-добре организирани

Юнкер подозира, че Ердоган се надява Европа да прекъсне разговорите, "за да обвини Европейския съюз" за провала им.

Но ЕС трябва да избягва "падане в този капан", тъй като "отговорността е изцяло на турската страна", допълва Юнкер.

"Въпросът е да знаем дали трябва да сложим край на преговорите, което е чисто теоретичен въпрос, тъй като няма преговори", коментира още той.

Връзките с Турция и особено между Берлин и Анкара удрят на камък в последните месеци. Появиха се призиви за прекратяване на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС.

Германия да си гледа работата, не трябва да ни се меси, "изсъска" Турция

Германия да си гледа работата, не трябва да ни се меси, "изсъска" Турция

Напрежението между двете държави е много високо

Турция започна официални преговори за членство през 2005 г. след години на дълбоко съпротива от страна на някои държави-членки на ЕС, които бяха предпазливи да приемат такава голяма мюсюлманска страна.

Но напредъкът беше бавен и преговорите спряха миналата година, след като Ердоган започна масово преследване след опита за преврат през юли.

Непосредствено след преврата Турция наложи извънредно положение, при което повече от 50 000 души бяха арестувани. Почти три пъти повече от тях са загубили работата си, включително учители, съдии, войници и полицейски служители.

През декември държавите-членки на ЕС се споразумяха, че няма да бъдат отворени нови глави за присъединяване, докато Анкара не обърне курса, по който е поела.