Сделката, постигната от Юнкер в САЩ, е чиста победа за ЕС! Европа запази единство и отговори на натиска с натиск. Тръмп разбира само този език, констатира Карстен фон Намен в коментар за Дойче веле.

Чудно е как Жан-Клод Юнкер успя да го направи: при посещението си в Белия дом председателят на ЕК постигна повече, отколкото навярно и сам се е надявал. Вече се говори за "нова фаза на приятелството и на тесните търговски отношения", за споразумения с цел премахване на всички мита и други търговски бариери. И всичко това след седмици и месеци на агресивна реторика от страна на Тръмп и неговото правителство срещу ЕС и главно срещу Германия.

Юнкер имаше късмет

Нищо чудно, че очакванията към срещата не бяха големи. През последните седмици в Туитър, в интервюта и в речи пред привържениците си Доналд Тръмп се оплакваше от "нечестните" търговски практики на европейците, дори нарече ЕС противник на САЩ и каза, че ще наложи наказателни мита върху европейските автомобили. В деня на срещата от кръгове на ЕС все още се твърдеше, че не се очаква пробив.

Юнкер обаче имаше късмет. И това е част от отговора на въпроса как е успял. Защото точно преди срещата с председателя на ЕК, натискът срещу Тръмп заради неговата търговска политика достигна критични размери. Наред със съпротивата на чуждестранните търговски партньори на САЩ зачестиха и критиките от Конгреса, от републиканците, както и от фирмените съюзи. Недоволство изразяват дори и фермерите в Средния Запад, които иначе минават за верни привърженици на Тръмп. Само че и те все по-силно усещат последиците от факта, че президентът им се изпокара едновременно с Китай, Япония, Канада, Мексико и ЕС.

Разбира се, Доналд Тръмп никога няма да признае, че не е прав или че е допуснал грешка. Явно непредвидимият популист в Белия дом обаче все пак е стигнал до извода, че сега е моментът да сложи (поне временно) край на конфронтацията и да премине към сътрудничество, за да представи това пред привържениците си като успех.

В действителност обаче това е чиста победа на ЕС. И втората част от отговора на въпроса как успя Юнкер гласи: европейците реагираха единно срещу опитите на Тръмп с обиди и заплахи да ги принуди към отстъпки. Те реагираха на натиска с натиск и не отстъпиха дори когато американският президент ги заплаши с болезнени мита върху европейските автомобили.

Вярно, имаше някои отстъпки: ЕС ще внася повече течен газ от САЩ, както и соя и други аграрни продукти. Точно тази част от "сделката" с Юнкер Тръмп ще представи пред привържениците си като голям успех. Докато за преговорите за договор за свободна търговия на индустриални продукти, за които спомена преди няколко дни в Туитър, Тръмп ще каже: Ето на, виждате ли, накарах европейците да седнат на масата за преговори.

Факт е обаче, че ЕС винаги е желал да сключи подобен договор. Преговорите, които трябва да започнат сега, са един вид "по-лека" версия на предишното трансатлантическо търговско споразумение TTIP, от което Тръмп излезе през 2017 с толкова гръм и трясък.

Задружно срещу Тръмп. Само това помага.

И това, разбира се, също е типично за Тръмп: като невъзпитано дете той разбива онова, което другите са създали, за да събере след това отново отломките и гордо да обяви, че именно той го е създал. Към това детинско поведение Жан-Клод Юнкер се отнесе като един добронамерен дядо, който е наясно с щуротиите на внука си. И това е правилно, след като помага на европейската икономика и на онова, което е останало от трансантлантическата общност.

От последното "шоу" на Тръмп европейците трябва да си извлекат обаче следната поука: непоколебимостта и единството бяха онова, което донесе на ЕС сегашния успех. Доналд Тръмп олицетворява онова, което американците наричат "Schoolyard Bully": школски бияч, който не може да бъде вразумен от предложения за компромиси. Той се впечатлява само тогава, когато противникът му демонстрира сила.

Европейците не бива да забравят това, когато избухливият фукльо от Белия дом отново получи гневен пристъп и реши да срине всичко постигнато досега. А това може да се случи още утре, в следващия туит на Тръмп.