Суданска гласоподавателка пее в избирателната секция, а мъже ходят наметнати с национални флагове в началото  на историческия референдум, който ще определи съдбата на най-голямата африканска страна, предаде АП.

След десетилетия гражданска война, вероятно тя ще бъде разделена на две, като богатият на нефт християнски Юг ще стане най-младата държава в света. Очаква се това да не бъде последвано от негативни реакции от северните им мюсюлмански съседи.

киирПрезидентът на Южен Судан Салва Киир заяви, че днешният ден е исторически и е чакан с години от всички негови сънародници. Стотици суданци, както и американските активисти за Судан Джон Кери и Джордж Клуни се събраха пред секцията, където гласува Киир.

Президентът, който носеше характерната си черна каубойска шапка, припомни на поддръжниците си жертвите от конфликта, воден в страната между 1983г. и 2005г., като обърна специално внимание на бунтовническия лидер Джон Гаранг, загинал в самолетна катастрофа малко след подписването на споразумението за мир.

Импровизираната реч на Киир беше посрещната емоционално от множеството, което започна да пее песни, възхваляващи суверенитета на изстрадалата страна.

Днешният референдум е част от мирното споразумение от 2005г. Гласоподавателите трябва да изберат на бюлетината една ръка (независимост) или две стиснати ръце (запазване на сегашната структура на Судан). Илюстрациите са нужни, тъй като едва 15% от близо деветте милиона жители на региона могат да четат.

Жителите на Южен Судан, които се определят като африканци, винят за ниското си развитие арабското правителство на север, което, според тях, експлоатира нефтените залежи без да инвестира в региона. В резултат според ООН едно 15-годишно момиче има по-голям шанс да умре при раждане, отколкото да завърши училище.

Судан ще загуби една трета от територията си и голяма част от нефтените залежи. Все още не са уговорени и въпросите, свързани с разпределянето на парите от изкопаемото гориво, правата  върху Бели Нил, официалните граници и някои права на гражданите. Евентуалната пълна независимост на Южен Судан ще стане факт след 9 юли тази година, когато ще бъде подписано ново споразумение.

Президентът на (Северен) Судан Омар ал-Башир заяви, че страната му няма да саботира изборния процес, но въпреки това през последните дни имаше серия от сблъсъци между арабски бунтовници и силите за сигурност в Южен Судан. Освен това африканското население на север вероятно няма да гласува масово, въпреки откритите секции. Причина за това е страхът от отмъщение. Въпреки това, на този етап не изглежда много вероятно референдумът да бъде провален.

Близо 4 млн. души имат право да гласуват, като победата в изборите ще дойде с просто мнозинство при над 60% избирателна активност. Референдумът ще продължи цяла седмица в присъствието на над 4 000 международни наблюдатели. Резултатите няма да станат ясни преди февруари.