Командващият армията на САЩ в Южна Корея, генерал Винсент Брукс похвали страната, че е поела почти всички разходи за изграждането на най-голямата американска военна база извън пределите на САЩ, в реч при официалното откриване на новото ѝ седалище в Пьонгтик, съобщава "Ройтерс".

"Това е проект, който струваше почти 10,8 милиарда долара и се изгражда над 10 години, а инвестициите на Република Корея бяха над 90% от средствата. За тези 90 процента, Съединените щати остават с вас 100 процента", обясни Брукс в базата, която е на около 65 километра южно от Сеул.

Доналд Тръмп многократно коментира, че Сеул трябва да поеме повечето от разходите, необходими за поддържането на около 28 500 американски военни в Южна Корея. След срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни Тръмп изненадващо обяви, че САЩ ще спрат съвместните военни тренировки с Южна Корея, заявявайки, че те са "много скъпи" и се плащат най-вече от Вашингтон.

Двете страни понастоящем обсъждат начините за споделяне на разходите за запазване на американските войски в Южна Корея от 2019 г. Съществуващото споразумение, подписано през 2014 г. и изтичащо в края на 2018 г., изисква от Сеул да плати около 856.6 милиона долара тази година.

Предишното седалище на армията на САЩ в Южна Корея (USFK) е разположено в сърцето на Сеул още от войната през 1950-53 г., който приключи с прекратяване на огъня, но не и с мирен договор.

Брукс допълва, че съвместното командване на САЩ и Южна Корея (CFC) ще остане в Сеул и ще се премести в министерство на отбраната на Южна Корея, Брукс е командващ както на USFK, така и на CFC. Старата база на USFK в Сеул ще бъде превърната в обществен парк.

Базата в Пьонгтик "Камп Хъмфрис", е най-голямата международна американска база в света и е с площ 14,7 милиона квадратни метра. Тя е и най-голямата по отношение на персонала. Към 30 април в базата има 19,904 щатни служители на САЩ, според USFK, което се очаква те да достигнат 27 702 до края на 2021 г.

Проектът за преместване, иницииран през 2004 г., първоначално има за цел да рационализира и включи около 40 американски бази в Южна Корея в Пьонгтик и южния град Даегу до 2008 г.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин също хвали новата база, коментирайки, че това са последните стъпки към премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров, което е възможно единствено поради възпиращото действие на съюза между САЩ и Южна Корея и усилията на съюзниците да ангажират Северна Корея дипломатически.