Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин остро разкритикува САЩ за планираното въвеждане на мита и тарифи върху вноса на стомана от страната.

Той нарече мярката "несправедлива" и отбеляза, че може да е в нарушение на споразумението за свободна търговия между двете страни.

По време на седмичното правителствено заседание Мун поиска от помощниците си "да се справят решително с несправедливите търговски протекционистки мерки, като обмислят подаването на официална жалба в Световната търговска организация (СТО) и да направят преглед за евентуално нарушение на споразумението за свободна търговия между Южна Корея и САЩ".

Тръмп обяви "реципрочен данък" за "възполващи се" от САЩ страни

Тръмп обяви "реципрочен данък" за "възполващи се" от САЩ страни

Обяви бюджет за следващата фискална година в размер на 4 трлн. долара

Той също така призова правителството да разгледа "несправедливостта на подобни мерки" по време на преговорите за преразглеждане на двустранното търговско споразумение между Южна Корея и САЩ. 

В петък от търговското министерство на САЩ препоръчаха на президента Доналд Тръмп да наложи мито от най-малко 24 процента върху целия внос на стомана в САЩ. По-рано Тръмп обяви, че администрацията му ще въведе "реципрочен данък" за страни, които "се възползват" от САЩ.