Американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе "реципрочен данък" за страни, които се "възползват" от САЩ, съобщават световните информационни агенции.

Тръмп обясни, че някои страни, включително онези, които САЩ смятат за съюзници, налагат на американските компании данъци и мита до 75 процента за продуктите, внасяни от САЩ и твърди, че САЩ не налагат каквито и да е данъци и тарифи на стоки, които те внасят от тези страни.

Тръмп ще предложи съкращаване на бюджетните разходи с $3 трлн. за 10 г.

Тръмп ще предложи съкращаване на бюджетните разходи с $3 трлн. за 10 г.

Проектобюджетът на президента не може да постигне целта на републиканците

Според американския държавен глава американските компании, засегнати от високите данъци в чужбина, включват "Харли Дейвидсън", за която той твърди, че била третирана "много несправедливо" в някои страни. "Знаете страните, за които говоря", добави той.

Тръмп отбеляза, че администрацията му ще разкрие повече подробности за плана за реципрочен данък по-късно тази седмица и през следващите месеци. "Не можем да продължим да позволяваме на други страни да се възползват от САЩ", отсече той.

Междувременно Тръмп представи предложението си за бюджета за фискалната 2019 година. Предложението съдържа също така двугодишното бюджетно споразумение.

Предложението на Тръмп включва бюджет в размер на 4,4 трлн. долара за следващата година, включително 1,7 трлн. долара съкращения в здравеопазването и други бюджетни пера. Това предложение обаче влошава още повече бюджетния дефицит