Преговорите със Северна Корея не трябва да бъдат политическо шоу, а да допринасят за установяването на мир. Това заяви южнокорейският президент Юн Сук Йел на пресконференция по повод своите първи 100 дни на поста, съобщава "Ройтерс".

Юн повтори готовността си да предостави поетапна икономическа помощ на Северна Корея, ако тя прекрати разработването на ядрени оръжия и започне ядрено разоръжаване, и отбеляза че е призовавал за диалог с Пхенян още по време на кампанията си.

Всеки диалог между лидерите на Юга и Севера или преговори между главни служители на работно ниво не трябва да бъде политическо шоу, а да допринасят за установяването на съществен мир на Корейския полуостров и в Североизточна Азия, подчерта той.

Коментарите му бяха очевидна критика към поредицата от срещи на върха между неговия предшественик Мун Дже-ин, севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Въпреки тези срещи, преговорите за денуклеаризация бяха в застой от 2019 г. Северна Корея обяви, че няма да замени своята самоотбрана, въпреки че призова за прекратяване на санкциите. Предполага се, че страната се подготвя за евентуален ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог

Южна Корея не е в състояние да гарантира сигурността на Севера, ако той се откаже от ядрените си оръжия, но Сеул не иска насилствена промяна на статуквото в Севера, посочи Юн.

Неотдавнашните ракетни изпитания и ядрените разработки на КНДР съживиха дебата относно това дали Югът трябва да разполага със собствени ядрени оръжия.

Юн обаче заяви, че е ангажиран с Договора за неразпространение на ядрените оръжия и работи със Съединените щати за засилване на "разширеното им възпиране" за Южна Корея.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия не трябва да се изоставя и аз ще се придържам към това докрай, категоричен бе той.

Южна Корея предлага помощ за Пхенян срещу денуклеаризация

Южна Корея предлага помощ за Пхенян срещу денуклеаризация

Сеул ще доставя храна, енергия и средства за модернизация на северния си съсед