Южна Корея издирва четири севернокорейски подводници, съобщава ИТАР-ТАСС.

Подводниците тази седмица са напуснали своята база "Чахо" на източното крайбрежие на КНДР, провели учения в Японско море и после изчезнали.
Базата „Чахо" се намира в близост до ракетния полигон „Мусундан-ни" на североизточното крайбрежие на КНДР.

За местонахождението им не е известно нищо вече два дни, съобщи в Сеул представител на военното командване.

По данни на Южна Корея, четирите подводници с водоизместимост 300 тона.

Припомняме, напрежението на Корейския полуостров ескалира рязко след като бяха оповестени резултатите от експертната комисия, разследваща причините за потъването на военния кораб „Чеонан" в Жълто море на 26 март и Сеул официално обвини Пхенян за инцидента, при който загинаха 49 моряци.

Според експертизата причина за аварията е торпедна атака от страна на севернокорейска подводница.

Южна Корея прекрати отношения със Северна Корея и наложи икономически, търговски и транспортни ограничения на съседката си. Като отговор Северна Корея направи същото, като дори прекъсна телефонните връзки. Също така армиите на двете страни са приведени в пълна бойна готовност.

Международната общност в лицето на ООН призова двете Кореи за въздържане от всякакви провокации и ескалация на напрежението. САЩ и Русия се присъединиха към призива.
Припомняме, в момента протича азиатската обиколка на държавния секретар Хилъри Клинтън, като именно днес тя пристигна в Южна Корея.

Очаква се Сеул, след като внесе доклада за причините за потъването на кораба "Чеонан", да поиска и налагането на международни санкции официално през Съвета за сигурност на ООН.