Южна Корея изостава от напредналите нации в разработването на някои ключови отбранителни технологии, въпреки усилията на Сеул да засили отбранителните си способности срещу заплахите от Северна Корея. Това съобщи корейксата информационна агенция Йонхап.

Корейският изследователски институт за планиране и напредък на отбранителните технологии направи анализ в доклад, който оценява 30 ключови отбранителни технологии в 10 сектора, като космоса, реакцията на оръжията за масово унищожение и изкуствения интелект.

Докладът констатира, че хиперзвуковата технология за задвижване и най-съвременните двигатели на южнокорейския отбранителен сектор изостават от Съединените щати, лидер в тези технологии, с 15 години.

САЩ водят и трите ключови технологични сектора, анализирани в доклада - противоракетна отбрана, прецизни удари с висока мощност и базирана на разузнаването химическа, биологична и радиологична защита.

Отбранителният сектор на Южна Корея изостава от този на САЩ със 7,1 години в противоракетната отбрана, 4,6 години в прецизните удари с висока мощност и 6,1 години в базираната на разузнаването химическа, биологична и радиологична отбрана, пише доклада на Корейският изследователски институт за планиране и напредък на отбранителните технологии.