Южна Корея не възнамерява да закупи американската антибалистична противоракетна система THAAD, за да се отбранява срещу ракетната заплаха от Пхенян, въпреки нарастващата подкрепа за този ход от управляващата партия „Сенури".

„По принцип ракетната система би била от полза за по-добра защита на страната от ракети от Северна Корея, но ние ще направим преценка чрез поставяне на националния интерес като наш основен приоритет", заяви говорителят на Министерството на националната отбрана на Южна Корея, цитиран от „Йонхап".

САЩ призова Южна Корея да се присъедини към тяхната ПРО система в Азия. Въпреки това Сеул продължава да се противопоставя на идеята, която е също повод за загриженост от страна на Китай. През миналата седмица Китай предупреди, че евентуално разполагане на нова американска ПРО система в Южна Корея може да подкопае отношенията между Сеул и Пекин.

Вместо това Южна Корея е решена да развие своя собствена ПРО система, известна като KAMD. Тя е базирана на ракетните комплекси "Пейтриът".