Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония ще проведат първата си тристранна среща на върха от повече от четири години насам, съобщава "Ройтерс".

Тя ще се състои в Сеул на 26-27 май.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол ще проведе двустранни разговори с китайския премиер Ли Цян и японския премиер Фумио Кишида в неделя, преди тристранната им среща в понеделник, уточни заместник-съветникът по националната сигурност Ким Тае-хьо.

Той допълни, че след срещата на върха тримата ще приемат съвместно изявление в шест области, включително икономиката и търговията.

Южна Корея, Китай и Япония провеждат тристранна среща

Южна Корея, Китай и Япония провеждат тристранна среща

След около четиригодишна пауза

Съседските страни се договориха да провеждат среща на върха всяка година, започвайки от 2008 г., за да засилят регионалното сътрудничество. Инициативата обаче беше прекъсната от двустранни вражди и пандемията от COVID-19. Последната им тристранна среща на върха беше в края на 2019 г.

Срещата идва в момент, когато Южна Корея и Япония работят за подобряване на отношенията, обтегнати от исторически спорове, като същевременно задълбочават тристранното партньорство в областта на сигурността със Съединените щати на фона на засилващото се китайско-американско съперничество.

По-рано Пекин предупреди, че усилията на Вашингтон за по-нататъшно подобряване на отношенията със Сеул и Токио може да предизвикат напрежение и конфронтация в региона.

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Южнокорейски външен министър е на първа визита в Пекин от над 6 години