Китай и Южна Корея са изправени пред нарастващи трудности и трябва да засилят сътрудничеството си без външна намеса. Това заяви китайският външен министър Ван И на южнокорейския си колега, съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Южна Корея Чо Тае-юл е на посещение в Пекин. Там той отбеляза, че двете страни трябва да поддържат инерцията на сътрудничество и внимателно да управляват връзките, така че несъгласието да не прерасне в конфликт.

Това е първото посещение на Чо в Китай от встъпването му в длъжност през януари и първата визита в страната на южнокорейски външен министър от повече от шест години.

"Трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени отношенията между Китай и Южна Корея, очевидно се увеличиха, което не обслужва общите интереси на нашите две страни и е нещо, което Китай не иска да вижда", подчерта Ван.

"Надявам се, че Китай и Южна Корея ще се обърнат един към друг без намеса и ще работят заедно за насърчаване на здравословно и стабилно развитие на отношенията", посочи той.

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Сиул осъди използването на водни оръдия срещу филипински кораби

Икономическите отношения между Южна Корея и Китай са изправени пред рискове и предизвикателства поради все по-ожесточената конкуренция по отношение на технологиите, заяви Чо пред южнокорейските бизнес лидери преди разговорите си с Ван.

По негови думи някогашните взаимно изгодни икономически връзки са били изправени пред засилващо се съперничество и обеща подкрепа за бизнесмени, които се стремят да използват пазарните възможности в Китай, като същевременно минимизират всички съпътстващи рискове.

На фона на засилващото се съперничество между САЩ и Китай президентът на Южна Корея Юн Сук-йол се стреми да следва внимателен път в отношенията на страната си с Китай - най-големият търговски партньор на Южна Корея. Като верен съюзник на САЩ обаче, неговото правителство надига повече глас по отношение на напрежението в Тайванския проток и репатрирането от Китай на севернокорейски дезертьори, наред с други въпроси.

Южна Корея няма да къса с Китай въпреки близостта със САЩ

Южна Корея няма да къса с Китай въпреки близостта със САЩ

Сеул определи Пекин като "най-важния си партньор" за икономическо сътрудничество

Южна Корея и Китай искат и да развият предимство в области като полупроводниците и изкуствения интелект.

"Тежката взаимозависимост между Корея и Китай е била движеща сила зад взаимния икономически растеж и просперитет, но има и двойствеността на носенето на рискове и ние трябва да бъдем значително засегнати от такава промяна", заяви Чо.

"Китайската икономика се променя към технологична и регионална индустриална структура, а двустранните икономически отношения се изместват от едно някога взаимно допълващо се партньорство към конкурентно такова, което според мен представлява сериозно предизвикателство за нас", добави той.

Очаква се Ван и Чо да обсъдят предстояща тристранна среща на върха, в която участие ще вземе и Япония, както и двустранни и регионални теми, като въпроса за репатрирането.

Южна Корея иска Китай да наложи санкции на Северна Корея

Южна Корея иска Китай да наложи санкции на Северна Корея

Щом се притесняват от ядреното възпиране на САЩ в Южна Корея