Южна Корея изключи възможността за отделяне от Китай, съобщава агенция "Йонхап".

Финансовият министър на страната Чу Кюн-хо нарече втората по големина икономика в света "най-важният партньор" за икономическо сътрудничество на Сеул.

Южна Корея отдавна се стреми към икономическо сътрудничество с Китай, като същевременно разчита на ангажимента на САЩ за възпиране на потенциална агресия от страна на Северна Корея - деликатен баланс, който рискува да бъде нарушен, тъй като Сеул все повече се накланя към Вашингтон, като укрепва икономическата сигурност чрез по-тесни връзки със САЩ.

Министърът на финансите обаче отбеляза, че Южна Корея не възнамерява да прекъсва отношенията си с азиатския си съсед.

"Не трябва да разглеждаме усилията за укрепване на отношенията със Съединените щати като ход за пренебрегване на Китай", подчерта Чу на парламентарно заседание. "Никога не сме обявявали план за отделяне от Китай и нямаме намерение да го правим".

КНДР видя провокация в споразумението Южна Корея-САЩ

КНДР видя провокация в споразумението Южна Корея-САЩ

След като президентите на САЩ Джо Байдън и Южна Корея Юн Сук Йол проведоха среща на върха миналата седмица

Коментарът му дойде в момент, когато износът на Южна Корея за Китай намаля с 23,4% на годишна база до 6,79 милиарда долара през първите 20 дни на месеца.

Износът за САЩ пък е спаднал с 2% до 5,8 милиарда долара.

Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Южна Корея и съставлява около 1/4 от общия износ на страната.

Износът на Южна Корея е спаднал с 16,1% на годишна база през първите 20 дни на май. Търговският ѝ дефицит за тази година достигна 29,5 милиарда долара, което вече е над половината от рекордно високия годишен търговски дефицит от 47,8 милиарда долара през 2022 г.

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Пекин зове да не се нагнетява умишлено напрежение чрез заплахи

Чу заяви, че търговският баланс на Южна Корея може да се подобри след настоящия месец. Той очаква постепенно възстановяване на данъчните приходи и в бъдеще.

"След май търговският дефицит на Южна Корея ще намалее и можем да очакваме напълно различно представяне през четвъртото тримесечие", пригнозира министърът.

По негови думи се очаква данъчните приходи на правителството постепенно да се възстановят по-късно през годината с подобряването на икономиката.

Данъчните приходи на Южна Корея са намалели с 24 трилиона вона (18,1 милиарда долара) на годишна база през първите три месеца на 2023 г. след спад в сектора на недвижимите имоти,.

Само през март данъчните приходи на страната се понижиха до 32,8 трилиона вона, което е спад от 8,3 трилиона вона спрямо предходната година.

Като причина за намалението финансовото министерство посочи слабия пазар на недвижими имоти, съчетан със забавения износ, което от своя страна доведе до по-ниски корпоративни печалби.

Южна Корея иска Китай да наложи санкции на Северна Корея

Южна Корея иска Китай да наложи санкции на Северна Корея

Щом се притесняват от ядреното възпиране на САЩ в Южна Корея