Северна Корея разкритикува неотдавнашно споразумение между САЩ и Южна Корея за засилване на разполагането на американски стратегически активи в региона като ескалиране на напрежението до "ръба на ядрена война". Това съобщава в понеделник държавната медия KCNA.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол проведоха среща на върха миналата седмица, по време на която Байдън обеща да даде на Сеул по-добра представа за ядреното му планиране за всеки конфликт със Северна Корея, тъй като безпокойството нараства около оръжейните програми на Пхенян и американския ядрен чадър.

Двамата лидери се споразумяха да укрепят отбраната на Южна Корея и редовно да разполагат стратегически активи на САЩ. Като част от усилията подводница с ядрени балистични ракети на ВМС на САЩ ще посети Южна Корея за първи път от 80-те години на миналия век.

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Китай предупреди САЩ и Южна Корея да не провокират КНДР

Пекин зове да не се нагнетява умишлено напрежение чрез заплахи

KCNA каза, че споразумението предвижда готовността на съюзниците да предприемат "най-враждебните и агресивни действия" срещу Северна Корея, цитирайки Чо Джу Хьон, когото описва като анализатор на международната сигурност.

Разполагането на американски стратегически активи постави ситуацията на Корейския полуостров в "блато на нестабилност" и имаше за цел да изгради "агресивни и ексклузивни военни блокове" в региона, каза той.

"Просто има за цел да избегне отговорността за най-лошите престъпления, свързани с ядрена енергия, които е извършил чрез систематично унищожаване и нарушаване на системата за неразпространение на ядрени оръжия и по-специално, тласкайки ситуацията на Корейския полуостров до ръба на ядрена опасност война", поментира KCNA.

"Хегемонистичната зловеща цел, преследвана от САЩ, е да превърнат цяла Южна Корея в своя най-голям ядрен военен пост в Далечния изток и ефективно да го използват за постигане на своята стратегия за доминиране над света."

Пхенян реагира гневно на срещата на върха Юн-Байдън, заявявайки, че е консолидирал убеждението си да усъвършенства своето "възпиране на ядрена война".

САЩ бранят с ядрена подводница Южна Корея срещу КНДР

САЩ бранят с ядрена подводница Южна Корея срещу КНДР

Сеул се отказа от ядрени оръжия в замяна на ангажимент от Вашингтон

Китай предупреди Южна Корея и Съединените щати да не "предизвикват конфронтация" с Пхенян.

Тя изрази позицията си, след като американският и южнокорейският президент предупредиха, че Северна Корея ще се сблъска с "края" на своя режим, ако използва ядрения си арсенал.