Министерството на външните работи на Южна Корея изрази "сериозна загриженост" относно неотдавнашното използване на водни оръдия от Китай срещу филипински кораби, съобщава "Ройтерс".

Според ведомството тези действия подклаждат напрежение в Южнокитайско море и подкопават морския ред.

В събота Манила обвини бреговата охрана на Китай, че е използвала водни оръдия срещу цивилен кораб, снабдяващ войски войски на островите Спратли - до голяма степен необитаем архипелаг в Южнокитайско море, който отдавна е източник на териториални спорове между двете страни.

Филипините изпратиха протестна нота и заявиха, че корабът е бил повреден, а членове на екипажа са били ранени. На свой ред Пекин предупреди Манила да внимава и да търси диалог, тъй като отношенията им са на "кръстопът".

Манила предизвиква Пекин на международен арбитраж за Южнокитайско море

Манила предизвиква Пекин на международен арбитраж за Южнокитайско море

Филипините привикаха китайския посланик

"Ние сме сериозно обезпокоени от неотдавнашното и многократно използване на водни оръдия в Южнокитайско море", посочи на брифинг говорителят на външното министерство на Южна Корея Лим Су-сук.

"Тези действия увеличават напрежението в Южнокитайско море - основен международен воден маршрут, използван от всички страни, включително Корея, и подкопават усилията за поддържане на мира, стабилността, сигурността и основан на правила морски ред", допълни той.

По негови думи свободата на мореплаване и прелитане трябва да се зачита от всички страни въз основа на международното право.

Сеул се е обявявал против напрежението в Южнокитайско море, както и в Тайванския проток, заявявайки, че се противопоставя на опитите за промяна на статуквото със сила.

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Отново напрежение в Южнокитайско море