Филипините привикаха посланика на Китай, за да му връчат протестна нота срещу "агресивните действия" в Южнокитайско море през уикенда, съобщава "Ройтерс".

Филипинският министър на отбраната предизвика Пекин да защити огромните си териториални претенции, като ги отнесе до Международния арбитражен съд.

В събота Манила обвини бреговата охрана на Китай, че е използвала водни оръдия срещу цивилен кораб, снабдяващ войски при Втората Томасова плитчина, което е повредило кораба и е ранило част от екипажа.

"Продължаващата намеса на Китай в рутинните и законни дейности на Филипините в собствената му изключителна икономическа зона е неприемлива", подчертават от филипинското външно министерство, което обявява, че временният д'афер на китайското посолство е призован и му е предадена дипломатическа протестна нота в Пекин.

"Това нарушава суверенните права и юрисдикцията на Филипините", се отбелязва и се изисква китайските кораби да напуснат района.

В събота бреговата охрана на Китай заяви, че е взела необходимите мерки срещу филипинските кораби, които нахлуват във водите на страната.

Китай се закани на "провокациите" на Филипините

Китай се закани на "провокациите" на Филипините

Предупреждението идва ден след поредния инцидент в спорни води на Южнокитайско море

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции включват и Втората Томасова плитчина, която е в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините. Пекин е разположил патрулни кораби там, включително - както Манила твърди - "китайска морска милиция".

В плитчината е разположен малък брой филипински войници на военен кораб, който Манила закотви там през 1999 г., за да затвърди териториалните си претенции.

Във връзка с инцидента ръководителите на филипинските служби за сигурност свикаха среща на високо ниво днес, за да изготвят препоръки, които да дадат на президента Фердинанд Маркос-младши относно начините за напредък в конфликта.

"Филипините положиха искрени усилия за изпълнение на инструкциите на президента Маркос и президента Си за намаляване на напрежението", посочват от филипинското външно министерство.

"Агресивните действия на Китай поставят под въпрос неговата искреност относно намаляването на напрежението и насърчаването на мира".

Вчера Министерството на отбраната на Китай предупреди Филипините да спрат "провокативните действия" и изявленията, които могат да доведат до конфликт и ескалация.

Откакто пое властта през 2022 г., Маркос зае твърда позиция срещу "китайската враждебност" и отказа да се подчини на натиска на Пекин по отношение на териториалните граници.

В коментар, който вероятно ще разгневи Пекин, министърът на отбраната на Филипините Гилберто Теодоро предложи Китай да докаже силата на териториалните си претенции в морето чрез арбитраж, а не чрез двусмислие.

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Отново напрежение в Южнокитайско море

"Ако Китай не се страхува да заяви претенциите си към света, тогава защо не арбитрираме според международното право?", запита той.

"Никоя държава не вярва на твърденията им и те виждат това като техен начин да използват сила, да сплашат и да склонят Филипините на своите амбиции".

В района имаше поредица морски сблъсъци между Филипините и Китай, които продължават териториалния си спор в Южнокитайско море въпреки решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд, съгласно което претенциите на Китай нямат правно основание база. Пекин обаче отхвърля това решение.