Президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак обеща „незабавна и решителна" реакция на гибелта на военния кораб „Чеонан".

В обръщение към военното ръководство на страната, което бе излъчвано и по телевизията, президентът подчерта, че още веднага ситуацията му е подсказала, че това е сериозен международен проблем, в който са въвлечени двете Кореи".

Президентът нареди пълна проверка на бойната готовност на въоръжените сили и заяви, че потапянето на корветата "Чеонан" не е просто инцидент, предаде АП.
Той не назова конкретно Северна Корея като виновник за случая, при който загинаха 46 южнокорейски моряци, но я нарече "най-войнствената сила в света" и свика историческо съвещание на висшето военно командване.

Припомняме, 1500-тонния военен кораб Чеонан" потъна на 26 март в Южно море. Тогава загинаха 46 моряци.

Първите съобщения след инцидента посочваха като причина за инцидента торпедна атака от страна на Северна Корея, но в последствие тази версия мина на заден план. Никой обаче до този момент не е посочил име на виновник, нито е отрекъл изцяло версията.

Според коментара на БиБиСи речта на Ли Мюн Бак пред 150 високопоставени военнитрябва да демонстрира на обществото решителността на ръководството на страната да изясни докрой инцидента.

Ние трябва да нанесем удар по тези сили, които заставиха нашите моряци да пожертват своя живот, каза преди няколко дни министърът на отбраната на Южна Корея.

Потъването на военния кораб предизвика редица въпроси, включително и за готовността на страната да реагира на евентуална агресия.
Затова и в речта си президентът подчертава, че трагедията трябва да се превърне в урок и когато причината за потъването на военния кораб бъде установена, да бъдат предприети решителни действия.

Той допълва, че военните трябва да обърнат особено внимание на противопоставянето на двете враждебни сили и да са готови с отговор на военна заплаха.
Ние трябва с твърдост и решимост да реформираме въоръжените сили, включително за бързото реагиране, разузнаването и дисциплината.
Чеонан ни напомни, че едва на 70 км. от границата са разположени артилерийските батареи, насочени към Сеул, посочва още държавния глава.

Според разследването до този момент на кораба са намерени след от подводен взрив, но никакви следи от оръжие не са открити. В същото време подозренията могат да паднат и на Северна Корея, която след конфликта от началото на 50-те години формално се намира в състояние на война с Юга.
Периодично между двете страни възникват и престрелки и обтягане на отношенията.