Военните на Южна Корея възобновиха пропагандата насочена към Севера.

Пропагандните радиопредавания за гражданите на Северна Корея съдържат западна музика, новини и сравнения между икономическата и политическата ситуация в двете части на полуострова.

Радиопрограмите и излъчванията бяха спрени в продължение на няколко години заради относителното затопляне на отношенията между двете страни.

В момента обаче от Комитета на началник щабовете на различните въоръжени сили планират и акция с масово разпространение на Север на листовки, в които се разказва за потъването на военния кораб „Чеонан" в края на март месец тази година.

Освен това властите на Южна Корея смятат в близката седмица да разположат по границата и десетки високоговорители и електронни билбордове.
Последните две средства за пропаганда са насочени преди всичко към войниците по границата, като ги призовават да дезертират.

Южна Корея спря преди 6 години всякаква агитация по настояване на севернокорейските власти. Още вчера от граничните сили на КНДР прозвуча предупреждението, че ще стрелят и унищожат всеки един високоговорител или билборд.

От миналата седмица напрежението на полуострова постоянно ескалира, след като официално бяха оповестени резултатите от експертната комисия, разследваща причините за потъването на военния кораб „Чеонан" в Жълто море на 26 март.
Според експертизата причини за аварията е торпедна атака от страна на севернокорейска подводница.

Вчера официално Южна Корея прекрати отношения със Северна Корея и поиска извинение да потопяването на военния кораб в Жълто море.
След внасянето в СС на ООН на доклада на разследващата комисия, в която участват експерти от 6 страни, Южна Корея обвини северната си съседка за трагедията на кораба.