ракетиЮжнокорейската армия започна ново голямо учение в района на западния бряг на страната, въпреки протестите на КНДР, предаде „Ройтерс". Военните съобщиха, че ще бъдат проведени учебни стрелби близо до морската граница със Северна Корея, но далеч от остров Йонпьон, който беше поразен от севернокорейската артилерия преди 13 дни.

От Пхненян коментираха, че учението доказва решимостта на Сеул да започне нова война в региона. Според КНДР, артилерийският обстрел, убил двама цивилни и унищожил десетки домове, е дошъл в отговор на снаряди, паднали в териториалните води на комунистическата държава - твърдение, което Южна Корея отрече.

Настоящите учения ще се проведат в 29 района, разположени в западната, източната и южната част от полуострова. Те обхващат и остров Даечон - един от големите острови в Жълто море, където през миналата година имаше морски сблъсък между двете Кореи.

Официалната информационна агенция KCNA излезе с коментар, в които се твърди, че „провокациите на Южна Корея тласкат полуострова към неконтролируема ситуация и никой не знае какво ще стане в бъдещето".

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще се срещне в понеделник с японски и корейски представители във Вашингтон, като се очаква те да излязат със съвместно изявление, заклеймяващо Пхенян. Китай, единственият голям съюзник на Северна Корея, не е поканен за участие в разговорите, но се очаква да бъде обсъдено предложението на Пекин за разговори на високо равнище по корейския въпрос.

Северна Корея оспорва западната морска граница с Юга, тъй като тя е определена от ООН след края на Корейската война и военните сблъсъци в региона са чести.

Отношението на Южна Корея към северния си съсед се втвърди значително през изминалата седмица, след като консервативното правителство беше сериозно критикувано за слабата си реакция при артилерийския обстрел на Йонпьон.

Новият министър на отбраната Ким Куан-джин заяви, че нова провокация от страна на КНДР ще бъде контрирана с бомби и авиация.

Анализатори смятат, че последните търкания на Корейския полуостров може да се дължат на политически междуособици в Пхенян или на утвърдената практика на Севера да привлича внимание към себе си, когато има нужда от хуманитарна помощ.

Северна Корея изрази желание международният диалог да бъде възобновен, като получи подкрепата на Русия и Китай. Представителите на САЩ, Южна Корея и Япония заявиха, че това ще се случи чак когато от Пхенян покажат искрено желание за ядрено разоръжаване.