Южна Корея е привикала посланика на Китай, за да протестира срещу, според нея, умишлен сблъсък, извършен от китайски риболовен кораб с южнокорейски патрулен кораб на бреговата охрана, който впоследствие се преобърнал и потънал, съобщава „Ройтерс”.

Споровете заради незаконния риболов са дразнител в отношенията между Китай и американския съюзник Южна Корея, дори след като техните икономически отношения постепенно стават по-близки. Те също така споделят обща тревога относно програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея, отбелязва агенцията.  

Южнокорейското министерство за обществена безопасност и сигурност, на което е подчинена бреговата охрана, обясни, че един от нейните патрулни кораби е потънал през миналата седмица по време на операция за справянето с група китайски кораби, ловящи незаконно риба край западните брегове на Корейския полуостров. Според южнокорейските власти патрулният кораб е бил блъснат от един от китайските плавателни съдове.

При инцидента е нямало пострадали хора.

Информации в южнокорейските медии твърдят, че китайският кораб е избягал от местопрестъплението, като се смята, че се е върнал в пристанището си в Китай.

Китайският посланик в Южна Корея не е коментирал пред журналистите при пристигането си в южнокорейското външно министерство.

Южнокорейски кораби на бреговата охрана редовно гонят китайски кораби заради незаконен риболов край бреговете на страната, което на моменти води до сблъсъци в морето.