Разработката от КНДР на хиперзвукова ракетна технология се намира на ранен етап. Това се посочва в разпространено в Сеул съобщение на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея, информира ТАСС.

"Изглежда, че в момента Северна Корея се намира в самото начало на процеса на създаване на хиперзвукови ракети. По наша оценка, до момента на въвеждането им на въоръжение ще измине още много време, предвид скоростта, която определихме и други параметри на "свръхзвуковата ракета", която Северна Корея изпита вчера", се казва в съобщението.

Северна Корея изпитала хиперзвукова ракета

Северна Корея изпитала хиперзвукова ракета

Съобщение от Пхенян

Комитетът на началник щабовете също така подчерта, че южнокорейските и американските бойни системи са "способни да проследяват и прихващат" такива снаряди.

Печатният официоз на комунистическия режим в КНДР "Родон Синмун" по-рано съобщи, че изпитанията на "Хвасон-8" са били проведени на един от полигоните в северната част на страната в провинция Чагандо. По време на успешно изпитателно изстрелване са били потвърдени маневреността и стабилността на ракетата и бяха проверени нейните планирани характеристики. Също така военните на КНДР са се убедили в стабилната работа на двигателя и горивната система, отбелязва изданието.

Вчера Комитетът на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея обяви изстрелването на ракета с малък обсег от КНДР към Японско море. По предварителни оценки тя е пролетяла разстояние от около 200 км, а максималната ѝ височина на полета е била около 30 км.

На 15 септември КНДР изстреля две балистични ракети към Японско море, които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. Според информация на Централната телеграфна агенция на Корея, изстрелванията са извършени от силите на новия железопътен ракетен полк на КНДР. Според Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея изстреляните ракети са прелетели около 800 км, височината на полета в най-високата точка е била 60 км.