Южнокорейската компания Lotte Group е одобрила замяна на земя с южнокорейските военни, проправяйки пътя за инсталирането на модерната американска система за противоракетна отбрана между май и юли, както беше планирано. Това обявиха от южнокорейското военно министерство, цитирани от местната агенция "Йонхап".

"Ние получихме известие от Lotte Group, че компанията е дала зелена светлина на плана за замяна на земи с армията", се посочва в изявление на ведомството.

Уточнява се, че министерството планира да сключи сделката с Lotte най-рано във вторник.

Компанията предоставя свое игрище за голф в югоизточен селски район в замяна на държавен парцел на военните край столицата Сеул.

Lotte не е потвърдила одобрението на сделката заради чувствителността на въпроса. Бизнесът на компанията, която се занимава с търговия на дребно, е пострадал в Китай във връзка със сделката, след като Пекин се противопоставя на инсталирането на американската ПРО система THAAD в Южна Корея, твърдейки, че системата може да бъде използването срещу него.

След като основната инфраструктура като ток, вода, канализация и пътища вече е била построена до голф игрището, няма да е необходимо да се строят допълнителни инфраструктурни съоръжения.

Военното министерство очаква правителството да ускори целия процес по завършването на разполагането на THAAD до май, защото президентските избори ще се проведат тъкмо в този месец, ако Конституционният съд режи да свали от поста президента Парк Гън-хе в началото на март. Парк премина през процедура на импийчмънт през декември заради мащабния корупционен скандал.

Ако съдът официално отстрани Парк Гън-хе от длъжност, президентските избори ще се проведат в рамките на 60 дни.

През юли миналата година Южна Корея и САЩ обявиха, че ще разположат батарея THAAD, за да се противопоставят на ядрените и ракетни заплахи, идващи от Северна Корея.