Южнокорейските власти задържаха днес малък севернокорейски кораб, превозваща хора, за които се смята, че са се опитали да избягат от КНДР, съобщава "Ройтерс".

Според южнокорейските военни дървеният плавателен съд е спрян край източния град Сокчо в Южна Корея, след като е забелязан близо до Северната гранична линия (де факто морската граница между двете Кореи) рано днес.

Военните не разкриха колко хора са били на борда, но южнокорейската новинарска агенция Yonhap съобщи, че четирима севернокорейци са били на кораба и са изразили намерението си да изоставят родината си. За последните месеци това е вторият известен случай на севернокорейци, които пресичат морската граница с тази цел. През май девет души пресякоха западната морска граница на рибарска лодка.

Севернокорейски дезертьор уби четирима китайци

Севернокорейски дезертьор уби четирима китайци

Инцидентът е станал на 28 декември

Повечето бягащи от КНДР обикновено си проправят път през Китай и Югоизточна Азия, вместо да се опитват да пресекат строго охраняваната граница между Северна и Южна Корея.

През 2019 г. Южна Корея депортира двама севернокорейски рибари, заподозрени в убийството на 16 члена на екипажа на борда на кораба им, докато пресичали морската граница. Този месец Южна Корея заяви, че е протестирала пред Китай заради предполагаемото принудително репатриране на голям брой севернокорейци, които според правозащитни групи са изправени пред затвор и малтретиране от страна на севернокорейските власти.

По това време в отговор на въпрос относно доклад, че Пекин е депортирал около 600 севернокорейски дезертьори говорител на китайското външно министерство каза, че в Китай няма "така наречени дезертьори".

САЩ повдигнаха осем обвинения срещу войника, избягал в Северна Корея

САЩ повдигнаха осем обвинения срещу войника, избягал в Северна Корея

Травис Кинг е имал проблемно поведение и преди бягството си