Отцепилият се от Грузия регион Южна Осетия обяви, че планира провеждане на референдум като в Крим за присъединяване към Русия, което допълнително може да влоши отношенията между Кремъл и Запада, съобщава Ройтерс.

Президентът на Южна Осетия Леонид Тибилов каза, че в понеделник е изложил плановете си по време на среща с Владислав Сурков - един от най-приближените съветници на руския президент Владимир Путин.

„Днешната политическа реалност е такава, че ние трябва да направим исторически избор и да се обединим с братска Русия, за да може да осигурим безопасност и успех на нашата република и народ за много столетия напред", отбеляза Тибилов в прессъобщение след срещата, публикувано от прессекретарята на президента.

„Референдумът, позитивният резултат, за който аз нямам съмнение, ще ни позволи да обединим народ си", добави той, но не съобщи дата на референдума.

По думите му с Кремъл ще бъде съгласувано как да се процедира след допитването.

През 2008 година Южна Осетия и Абхазия се отцепиха от Грузия след кратка война между Тбилиси и Москва. Русия призна двата региона за независими държави.

С подобен референдум миналата година украинската автономна република Крим се присъедини към Русия.

Южна Осетия, предимно селскостопански регион с около 50 хиляди души, вече почти се е интегрирала в Русия. Отцепилият се от Грузия район използва руска рубла, приел е руска военна база и бюджетът му е зависим от Москва.

По-рано тази година Русия и Южна Осетия подписаха споразумение за интегриране на силите за сигурност и на армията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира плановете за референдум, подчертавайки, че Москва е наясно с желанието за по-близка интеграция на Южна Осетия с Русия.

Южна Осетия е независимо правителство, признато от Руската Федерация, с което ние имаме дипломатически отношения", поясни той.