Мисията на наблюдателите на Евросъюза се заключава в „замаскиране и прикриване от международната общност на всички престъпления, извършени от грузинските силови структури".

Така представителят на южноосетинския президент Кокойта, Борис Чочиев, коментира изказването на ръководителя на мисията Хабер, че ситуацията в региона е стабилна.

Ако Евросъюзът е заинтересован от това да си върне доверието на Южна Осетия в наблюдателите и сътрудничеството с тях, е необходима цялостна промяна на позицията в отношенията си с Южна Осетия, както и на ръководителя на мисията", отбелязва Чочиев.

По думите му това се налага, тъй като Хабер не крие, напротив, открито заявява, че главната задача на наблюдателите е - да работят против Южна Осетия, така че заедно с Абхазия да не бъдат признати.

Чочиев отбелязва и че години наред Южна Осетия не се е обръщала към международните наблюдатели.

„Когато сме се обръщали към тях по една или друга провокация или нарушение, никога нашите данни не се се потвърждават", разказа Чочиев и допълни: „нека завинаги да разберем за нарушенията на грузинските правоохранителни органи и силови структури и представените от тях факти".

Чочиев заяви, че наблюдателите на ЕС стават част от Министерството за държавна сигурност на Грузия.

По думите му ролята на наблюдателите се състои в това да дискредитира вякакво доверие на Южна Осетия към грузинците и ЕС.