Около 200 южнокорейски фермери, които развъждат и отглеждат кучета за човешка консумация, проведоха митинг днес близо до президентския офис Сеул. На него настояха правителството да отмени плана за забрана на противоречивата вековна хранителна практика, съобщава "Ройтерс".

Десетки фермери с камион, натоварен с кучета в клетки са възнамерявали да пуснат животните на свобода пред президентството, но бяха изгонени от полицията, която инспектира товара им който е бил покрит с одеяла.

Управляващата партия на президента Юн Сук Йол представи законопроект за забрана на развъждането и продажбата на кучета за консумация и предложи финансова компенсация за тези в индустрията, принудени да затворят бизнеса си в рамките на тригодишен гратисен период. Сега е моментът да се сложи край на противоречията около яденето на кучешко месо, заявиха членове на партията, като добавиха, че има широка подкрепа от опозиционната партия, която в момента контролира парламента, както и от обществеността.

Повече от 6 милиона южнокорейски домакинства вече притежават кучета като домашни любимци, а Юн и съпругата му Ким Кеон Хи са собственици на шест кучета, включително пенсионирано куче водач и куче спасител. Проучване на Gallup Korea миналата година показа, че почти две трети от респондентите се противопоставят на яденето на кучешко месо, като само 8% казват, че са яли куче през последната година, което е спад от 27% през 2015 г.

Джу Йеонг-бонг, който представлява индустриална група и ръководи митинга, настоя, че политиците нямат право да затварят индустрия или да решават какво хората избират да ядат.

Сеул затваря всички кланици за кучешко месо

Сеул затваря всички кланици за кучешко месо

Южна Корея се опитва да прекрати бизнеса с кучешко месо на национално ниво

"Не можем да се съгласим с идеята, че това е варварство, защото всички страни, които имат традиции в животновъдството, в даден момент са яли кучета и все още има страни, където това се прави", изтъкна той. Фермерите бяха напълно изключени от обсъждането на законопроекта и предложената финансова компенсация беше напълно неадекватна, като се има предвид, че те ще загубят прехраната си, добави Джу.

По време на протеста фермерите се сбиха с полицията, която обаче ги превъзхождаше и им попречи да се приближат до президентския офис. Трима протестиращи, включително Джу, бяха задържани от полицията, разказаха организаторите.

Докато популярността на практиката да се яде кучешко месо е намаляла, фермерите и собствениците на ресторанти, които сервират месото, се борят да го запазят законно. Фермерите обвиниха първата дама Ким, която е критик на консумацията на кучешко месо, че упражнява "​​неправомерен натиск" върху правителството и управляващата партия да въведат забраната. "Първата дама се изказа по този въпрос с голям интерес и както в страната, така и в чужбина има подкрепа и консенсус, както и от опозиционната партия", изтъкнаха от президентството.

Китай: В интерес на всички е мирът и стабилността на Корейския полуостров

Китай: В интерес на всички е мирът и стабилността на Корейския полуостров

Страната призова за умерена реакция на пускането на севернокорейският шпионски сателит в орбита