Кметът на Сеул Пак Вон-сун съобщи, че правителството ще затвори всички кланици за кучешко месо в столицата, пише "Корея таймс".

Южна Корея се опитва да прекрати бизнеса с кучешко месо на национално ниво.

Столичният градоначалник обяви решението след разпространението на анимационния филм "Underdog" за изоставени кучета, които са се озовали в демилитаризираната зона.

Убиването на кучета за месо е незаконно, реши съд в Южна Корея

Убиването на кучета за месо е незаконно, реши съд в Южна Корея

В Южна Корея се изяждат около 1 млн. кучета годишно

Преди ние имахме няколко месарници за кучета, но аз затворих почти всичките с различи мерки. В момента една или две кланици за кучета остават. Не мога да ги принудя да изоставят бизнеса, така че ще окажа натиск върху тях сами да вземат решение, коментира кметът.

На основния пазар за търговия на кучешко месо (Gyeongdong Market) има пет магазина, свързани с кучешко месо. В момента само три продават месо, а другите два са за клане.

Пак Вон-сун коментира също проблема с растящия брой изоставени кучета.

Всяка година по 8 500 кучета са изоставяни в Сеул, ¼ от тях са евтаназирани, защото не са приети. Вярвам, че в изграждането на един мирен свят има място и за животните, подчерта кметът.

Кучешкото месо отдавна е част от южнокорейската кухня, като се смята, че около 1 млн. кучета се изяждат годишно, предимно през лятото.