От Военното министерство на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха за пребиваване в зоната на конфликта в Донбас на военни иструктори от САЩ, съобщи РИА Новости.

"По данни на нашите източници е отбелязано пребиваването на военни инструктори от САЩ при частите в т.нар. зона на Антитерористичната операция (АТО).

Наблюдател на ОССЕ е убит в Донбас

Наблюдател на ОССЕ е убит в Донбас

В зона, контролирана от проруските сили...

"По данни на нашите източници, бе отбелязано пребиваване в разположените части, намиращи се в зоната на т.нар. АТО военни инструктори от САЩ", съобщи пред журналисти зам.-командващият оперативното командване на ДНР Едуард Басурин.

Двама украински войници убити в Донбас въпреки затишието за Великден

Двама украински войници убити в Донбас въпреки затишието за Великден

В Авдеевка "напрежението е ескалирало

Той отговори, че една от целите на пребиваването на американските инструктори е проверка на готовността на части от ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) към бойни действия.

През април 2014 украинските власти започнаха военна операция против самопровъзгласилите се Луганска и Донеска народни републики. Те заявиха своята независимост след държавния преврат в Украйна през февруари 2014, пише руската агенция. По последни данни на ООН, жертвите на конфликта са около 10 хил. души.

В Донбас има истинска война, не е замразен конфликт, обяви Порошенко

В Донбас има истинска война, не е замразен конфликт, обяви Порошенко

От началото на годината Украйна е загубила в Донбас 69 военнослужещи

Въпросът с урегулиране на ситуацията в Донбас се обсъжда в това число в хода на срещата в Минск от контактна група, която от септември 2014 година е приела три документа, регламентиращи крачки по деескалация на конфликта. Престрелките продължават и след споразумението за примирие между страните в конфликта.